Nieuws

Fries Kamerorkest: de Unvollendete

Met de ruim 40 musici van het Fries Kamerorkest zit het orkest qua grootte en bezetting tussen een groot kamerorkest en een klein symfonieorkest. Geen wonder dat ze symfonische muziek niet schuwen. Integendeel. De bezoekers in het bomvolle auditorium in het MCL genoten op zondagmiddag 8 juli 2018 van symfonisch werk van Butterworth, Svendsen, Borodin met als ‘hoofdgerecht’ de Unvollendete van Schubert. Onder leiding van dirigent Ronald Slager werd het een mooie muzikale middag waarbij bezoekers én musici genoten.

Voor herhaling vatbaar – er zijn plannen voor een tweede concert van het  Fries Kamerorkest in het MCL, in het najaar van dit jaar.

Fries Kamerorkest speelt Schuberts Unvollendete

Op zondag 8 juli, 15.30 uur spelen de 40 musici van het Fries Kamerorkest een concert in het Pieter Bonnema Auditorium van het MCL in Leeuwarden. Zij brengen dan onder andere de beroemde 8e symfonie van Franz Schubert, bijgenaamd de ‘Unvollendete’ ten gehore. Het programma opent met enkele relatief onbekende werken die verwijzen naar de verlatenheid van het noorden: The Path across the Moors van Arthur Eckersley Butterworth (onlangs door het FKO voor het eerst in Nederland gespeeld), Two Icelandic Melodies van de Noorse componist Johan Svendsen en ook nog het bekende ‘In the Steppes of Central Asia’ van de Rus Alexander Borodin.

Waarom Unvollendete? Een symfonie in twee delen? Kon Schubert deze symfonie niet afmaken? Hij schreef ná deze nog een grote andere symfonie. Mogelijk vond Schubert dat het stuk wél af was? Waarom zou een symfonie persé uit de gebruikelijke vier delen moeten bestaan? Je zou ook kunnen zeggen dat de Unvollendete eigenlijk bestaat uit twee prachtige orkeststukken en dat Schubert meende dat er niets meer aan toe te voegen was. Als alles gezegd is kun je toch ook zwijgen?

Vóórdat Schubert zijn 8e symfonie schreef maakt hij een gedicht: Mein Traum. Daarin komt hij thuis. Zijn moeder was gestorven, zijn vader had hem afgewezen als zoon. Twee woorden staan centraal in dit gedicht: liefde en pijn. In de 8e symfonie, die wel op dit gedicht lijkt geïnspireerd, slaagt Schubert erin pijn te veranderen in liefde. Een thema dat iedereen raakt en een uitdaging waarin het FKO Schubert graag probeert te volgen.

De muziek heeft een unieke sfeer. In alle eenvoud krachtig in het oproepen van beelden en gevoelens. Beklemming afgewisseld door melodieuze ademtochten. Verdriet en wanhoop transformeren steeds weer in ontroering en troost. Kortom: krachtige muzikale smaken in een afwisselend menu.

Toegang is kosteloos, collecte aan de uitgang. Alle belangstellenden – patiënten, bezoekers, medewerkers en anderen- zijn van harte welkom!

Strings meet winds in MCL

Op zaterdagavond 19 mei 2018, 20.00 uur, organiseert het Bonifatius Cultuur Fonds een optreden van blaaskwintet BlaasVaak, samen met strijkkwartet Regina Forte. De beide ensembles spelen afzonderlijke enkele stukken, en brengen gezamenlijk het dectet Serenade no. 1 opus 11 van Johannes Brahms.

BlaasVaak is een klassiek blaaskwintet met een heel speciaal, eigen geluid. BlaasVaak is in 2004 ontstaan uit een initiatief van enkele houtblazers uit het Fries Kamer Orkest die graag ook eens in kleinere bezetting wilden spelen. Sinds 2011 speelt het kwintet in de huidige samenstelling.

Regina Forte is ontstaan in het najaar van 2014 vanuit een gezamenlijke wens om strijkkwartetten te spelen. Het ensemble bestaat uit oud-leden van het Frysk Jeugd Orkest. Het strijkkwartet mag dan bekend staan als één van de moeilijkste muziekgenres, veel grote componisten hebben hun beste muzikale ideeën voor het strijkkwartet bewaard.

Bij het optreden in het MCL bundelen Regina Forte en Blaasvaak hun krachten.

Toegang is kosteloos, collecte aan de uitgang. Alle belangstellenden – patiënten, bezoekers, medewerkers en anderen- zijn van harte welkom!

Passieconcert

P1120997_1280pxIn de tijd voor pasen zijn natuurlijk vooral de prachtige Passions van de grote Bach in concertzalen te horen. Dat ook ándere componisten schitterende  passiemuziek schreven werd op 25 maart duidelijk tijdens het passieconcert dat werd georganiseerd door het Bonifatius Cultuurfonds. Onder leiding van dirigent Piet Vessies zongen de gezamenlijke koren Schola Cantorum Mistúra en gemengd koor Menorah Groningen het beschouwend oratorium Les Sept Paroles du Christ en Croix (De zeven kruiswoorden, 1859) van de Belg César Franck (1822-1890). In dit muziekstuk worden uitspraken van Jezus door bijbelse en liturgische teksten verbonden, waardoor het werk één geheel vormt. Met Oeds Wijnsma aan de piano werd het een indrukwekkend concert, waarbij het werk van César Franck werd voorafgegaan door werken van Sally K. Albrecht, Felix Mendelssohn-Bartholdy en Franz Schubert.

Een goed gevuld auditorium, een schitterend optreden – we kijken terug op een geslaagde middag!

Meer foto’s, klik hier!

Passieconcert in MCL

Op zondag 25 maart 2018, 15.00 uur organiseert het Bonifatius Cultuurfonds een passieconcert in het auditorium van het MCL. De koren Schola Cantorum Mistúra en gemengd koor Menorah Groningen brengen onder leiding van dirigent Piet Vessies een bijzonder muziekprogramma dat past bij de Goede Week – de week voor Pasen. Pianobegeleiding: Oeds Wijnsma.

Op het programma staan werken van de componisten Sally K. Albrecht, Felix Mendelssohn-Bartholdy en Franz Schubert. Een belangrijk deel van het concert wordt gevormd door het beschouwend oratorium Les Sept Paroles du Christ en Croix (De zeven kruiswoorden, 1859) van de Belg César Franck (1822-1890). In dit muziekstuk worden uitspraken van Jezus door bijbelse en liturgische teksten verbonden, waardoor het werk één geheel vormt. De compositie werd pas in 1955 door de Universiteitsbibliotheek van Luik ontdekt.

Toegang is kosteloos, collecte aan de uitgang. Alle belangstellenden – patiënten, bezoekers, medewerkers en anderen- zijn van harte welkom!

 

Kampioensbrassband ‘Looft den Heer’ Beetgumermolen

Op zondag 10 december 2017 organiseert het Bonifatius Cultuurfonds een optreden van brassband ‘Looft den Heer’ uit Beetgumermolen. Het optreden vindt plaats in het Medisch Centrum Leeuwarden. Aanvang 15:30 uur, gratis toegang, collecte aan de uitgang.

Muziekvereniging ‘Looft den Heer’ Beetgumermolen is opgericht in 1945 als fanfare, en in 1983 overgegaan in een brassbandbezetting. Een brassband bestaat uit koperen blaasinstrumenten te weten: cornetten, althoorns, één bugel, baritons, euphoniums, trombones en bassen. Daarnaast wordt een brassband ondersteund met ritmisch- en melodisch slagwerk op alle soorten slagwerkinstrumenten.

‘Looft den Heer’ is een bloeiende vereniging met veel jeugd en een eigen muziekschool. De naam doet misschien anders vermoeden, maar de band speelt een zeer veelzijdig repertoire, van klassiek tot pop, en van filmmuziek tot kerkelijke muziek. De vereniging is actief voor de eigen dorpen, maar doet ook graag afwisselende concerten, zoals ook dit optreden in het MCL. Daarnaast doet de brassband mee aan nationale- en internationale kampioenschappen. In de afgelopen jaren mochten titels behaald worden als kampioen Deutsche Brassband Meisterschaften in 2012, Vlaams Kampioen in 2014, in juni 2017 winnaar van het entertainmentfestival voor brassbands in Surhuisterveen en zeer recent op 27 oktober van dit jaar is de band Nederlands kampioen geworden in de derde divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Utrecht.

De band staat sinds vorig jaar onder de inspirerende leiding van dirigent Gijs Heusinkveld.

De band kijkt er naar uit om een afwisselend concert te geven op 10 december in het auditorium van het MCL. Van kamermuziek tot een feestelijke mars, maar ook hits als ‘Under the Boardwalk’, ‘Macarthur Park’, ‘Born Free’ en ‘Hymn for Diana’. Daarnaast zal ook een kerstbijdrage te horen zijn met o.a. ‘Mary’s Boy Child’ en ‘A Christmas Festival’ met daarin een mix van bekende kerstliederen.

Alle belangstellenden -patiënten, bezoekers, medewerkers en anderen- zijn van harte welkom!

Geweldige middag met Nootstroom

Een fantastisch ensemble van dertien professionele musici met een gedreven en enthousiaste dirigent. Ensemble Nootstroom onder leiding van Arnaud Oosterbaan speelde op 5 november in het MCL de Gran Partita van Wolfgang Amadeus Mozart, een welhaast iconisch muziekstuk – gelardeerd met poëzie en muzikale wetenswaardigheden. 

De aanwezigen genoten. Klik voor de foto’s!

P1120824_1280px

Nootstroom speelt Mozart’s Gran Partita

Op zondag 5 november organiseert het Bonifatius Cultuurfonds een bijzondere middag in het Medisch Centrum Leeuwarden.
Collectief Nootstroom onder leiding van Arnaud Oosterbaan verzorgt een concert met de meeslepende ‘Serenade Gran Partita’ van het wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart. Aanvang 15:00 uur, gratis toegang, collecte aan de uitgang.

Nootstroom treedt op met een ensemble van dertien professionele musici uit Friesland en omstreken. Tijdens deze middag spelen ze Mozart’s Gran Partita, (KV 361/370a,) een werk waarvan wordt gezegd dat het wellicht wel het mooiste is wat ooit voor blazers is geschreven… Pakkende anekdotes en inleidingen maken het programma tot een waar feest!

Stichting Nootstroom voelt zich uitgedaagd voor de zoektocht naar een inspirerende en toekomstbestendige rol van klassieke muziek in een veranderende samenleving. Door het geven van een impuls aan het muzikale en culturele klimaat wil Nootstroom bijdragen aan de leefbaarheid in Noord Nederland, met als kerngebied de provincie Friesland.
Inmiddels dragen ruim vijftig professionele musici Stichting Nootstroom een warm hart toe.

De verbinding met Friese poëzie, componisten en cultureel erfgoed maakt dat Nootstroom zich hecht verbonden voelt met Friesland en haar samenleving. Componisten en dichters uit Friesland verdienen hierin onze speciale aandacht. Tijdens elk muziekprogramma van Nootstroom zal één of meerdere composities of gedichten (opnieuw) het levenslicht zien.

[UPDATE: Door omstandigheden kan Claudy Jongstra, zoals eerder aangekondigd, helaas niet aanwezig zijn.]

Duo Mastri-Le Cointre

P1100818_1280pxEen muzikale middag waar de vonken zo ongeveer vanaf vlogen. Jazzduo Mastri- Le Cointre wordt gevormd door de Amerikaanse bassist Simon Mastri en de Friese pianist Jochem le Cointre. Het duo speelde arrangementen van het American Songbook, Ramses Shaffy, eigen werken en stukken van de Israelische componist Ronn Yedidia.

Het optreden in het MCL, op 9 april 2017, was het laatste concert van de Europese tournee van deze jazzmusici. Tijdens de tournee verzorgden ze optredens in o.a. Den Haag, Amsterdam, Parijs en Brugge.

Simon Mastri, geboren in Cleveland, Ohio, raakte al jong verslingerd aan de bas, na het horen van Max Dimoff, eerste bassist van The Cleveland Orchestra. Hij studeerde aan The New School en woont momenteel in New York waar hij regelmatig uitvoert en lessen volgt van Buster Williams.

Jochem le Cointre is geboren en getogen in Leeuwarden. Hij won als jonge pianist prijzen op het Prinses Christina Concours (PCC). Met een beurs studeerde hij af aan The New School in New York en The New York Piano Academy bij dr. Ronn Yedidia.

Foto’s: klik hier!