Passieconcert

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 25/03/2018
15:00 - 16:30

Locatie
Medisch Centrum Leeuwarden

Categorieën


Passieconcert door Schola Cantorum Mistúra en Gemengd koor Menorah Groningen. Dirigent: Piet Vessies. Begeleiding: Oeds Wijnsma, piano.

Gratis toegang, collecte na afloop.

 

 

Programma:

  • Ubi caritas et amor:  Sally K. Albrecht (heden)
  • Hebe deine Augen auf, uit “Elias” opus 70: Psalm 121: Felix Mendelssohn – Bartholdy (1809 – 1847)
  • Verleih’ uns Frieden; MWV A 11 Gebed om vrede:  Felix Mendelssohn – Bartholdy
  • Heilig, heilig, heilig uit “Deutsche Messe” D 872:  Franz Schubert (1797 – 1828)
  • Les Sept Paroles du Christ en Croix (De zeven kruiswoorden, 1859) – César Franck (1822 – 1890)

Het programma van dit Passieconcert bestaat uit twee delen. Een inleiding met enkele kleinere composities die direct of indirect een relatie met de Goede Week hebben. Zo klinkt bijv. het “Ubi caritas” op Witte Donderdag als inleiding op de viering van het H. Avondmaal. “Hebe Deine Augen auf” en “Verleih’ uns Frieden” zijn respectievelijk een bedevaartslied – (ps. 121) over de gang naar Jeruzalem en het vertrouwen op God; en een gebed om vrede waarvan de tekst van de hand van Maarten Luther is. Het “Heilig, heilig” uit Schubert’s Deutsche Messe kan troosten en rust geven. Hierna klinkt dan het beschouwelijke oratorium “Die Sieben Worte Christi am Kreuz”.

Dit oratorium plaatst de lijdensthematiek in het daglicht van geloofsbeleving en laat zien dat het lijden en sterven van Christus geen vergissing was, maar een “niet weten”. Componist Franck schildert geen Passieverhaal, maar een verdieping van het verhaal van Golgotha. Trefwoorden hierbij zijn: Vergeving, Heil, Medelijden, Eenzaamheid, Nood, Verlossing en Barmhartigheid. De uitspraken van Jezus worden door bijbelse en liturgische teksten verbonden, waardoor het werk één geheel vormt. De compositie is door César Franck in 1859 geschreven, maar werd pas in 1955 door de Universiteitsbibliotheek van Luik ontdekt. Het werd door Armin Landgraf voor het eerst uitgevoerd op 6 maart 1977 in de Martinuskerk Geislingen (D). De zeven woorden worden ingeleid door een proloog.

(tekst: Piet Vessies)