Feestelijke presentatie Flentrop-orgel

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 30/10/2019
20:15 - 22:00

Locatie
Medisch Centrum Leeuwarden

Categorieën


Het Flentrop-orgel in het Pieter Bonnema-auditorium in het MCL dateert uit 2004. Het is toentertijd gebouwd met plaats voor drie extra registers orgelpijpen. Nu, 15 jaar later, is het orgel gecompleteerd, mede dankzij een bijdrage van de Stichting Vrienden van het MCL.

Het orgel wordt op 30 oktober 2019 feestelijk ingewijd. Tijdens de presentatie wordt het orgel bespeeld door Simon Bouma, een van de vaste organisten van het MCL. Hij wordt muzikaal terzijde gestaan door vaste organist Johan Siemensma, die deze keer (in duet met het orgel) de concertvleugel van het MCL zal bespelen.

DSCN4826_1280px
Organist en intonateur Dick Koomans aan het werk bij het Flentrop-orgel in MCL.

Daarnaast werkt organist/orgelbouwer Dick Koomans mee aan deze avond. Koomans (1957) studeerde orgel en clavecimbel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en behaalde in 1982 het einddiploma solospel cum laude. Hij was prijswinnaar op internationale orgelconcoursen in Deventer (1e prijs), Nijmegen (2e prijs), Brugge en Odense. Maar Koomans is niet alleen organist: zijn dagelijks werk is monteur/intonateur bij Flentrop Orgelbouw in Zaandam. De pijpen, inclusief het nieuwe tongwerk, werden gemaakt door medewerkers van Flentrop in Zaandam. Ook de nodige aanpassingen aan pijpstokken etc. werden daar uitgevoerd. Daarna monteerde en intoneerde Koomans de nieuwe registers. Hij zal deze avond vertellen over de mogelijkheden van het Flentrop-orgel in het MCL en het orgel bespelen.